Oulujärven Pelastusyhdistys r.y. järjestää
veneilyyn ja veneilyturvallisuuteen liittyvää koulutusta, joka jakaantuu
meripelastus- ja navigointikoulutukseen.
Meripelastuskoulutus perustuu
Suomen Meripelastusseuran
koulutusjärjestelmän mukaiseen koulutustasoluokitukseen.
Koulutustasoluokituksen mukaiset nimikkeet ovat: harjoittelija, kansimies, konemies, pursimies, aliperämies, konemestari, perämies ja päällikkö.
Koulutuksen yleistasot ovat tulokaskoulutus, peruskoulutus, jatkokoulutus ja erikoiskoulutus. Tulokas-, perus- ja jatkokoulutus tapahtuu pääosin yhdistyksen toimesta. Erikoiskoulutukseen voi hakeutua pääseuran kursseille.
Tulokaskoulutuksessa rekrytoitu henkilö perehdytetään yhdistyksen toimintaan ja pelastusalukseen sekä sen kalustoon. Tämän jälkeen henkilö siirtyy yhdistyksen ja seuran koulutusjärjestelmän piiriin. Peruskoulutuksessa harjoittelijana toimiva vapaaehtoinen järvipelastaja ohjataan aluksi ensiaputaitojen hankintaan ja perehdyttäminen jatkuu päivystysvuorojen aikana harjoitus- ja partiointimatkojen yhteydessä.
Kansi- ja konemieheltä edellytetään aluksen yleistuntemusta, merimies- ja meripelastustaitoa, yleisiä venemiestaitoja palonsammutus- ja ensiaputaitoja.
Pursimieheltä edellytetään vankan veneilykokemuksen lisäksi navigointitaitoja. Pursimies on suorittanut saaristolaivurin tasoisen tutkinnon navigointikurssilla ja tuntee aluksen navigointilaitteet ja toimii päällikön apuna navigoijana.
Päällikkö, perämies ja konemestari tason henkilö voi toimia pelastusaluksen päällikkönä. Henkilö on suorittanut rannikkolaivurin- tai vastaavan tasoisen tutkinnon navigoinnissa ja vastaa aluksen navigointijärjestelmien käytöstä, yhteydenpitoliikenteestä ja avustus- ja pelastusoperaation suunnittelusta ja toteutuksesta.
Navigointikoulutusta järjestetään Oulujärven Pelastusyhdistyksen Navigaatiojaoksen ja Kainulan Kansalaisopiston yhteistyönä. Veneilijöille tarkoitetuista kursseista on lisää navigointi sivulla.